Páginas

martes, 27 de enero de 2009

Innecessari guàrdia de seguretat a l'IES Son Ferrer

Necessito respostes.

Ja fa anys que podem observar un home -diversos- que es passeja amb porra per l'institut. Abans de mostrar el meu rebuig cap a la violència, ja que d'immediat un guàrdia de seguretat ens pot inspirar aquesta idea, pel seu significat entre d'altres coses, he de dir que és un símbol d'autoritat que desacredita qualsevol paraula que l'alumne intenti defensar. De fet, llevant la simpatia o no d'aquests personatges, un dels seus constant arguments -l'únic- és "perquè jo ho dic", argument bastant pobre i, com ja he dit, autoritari i sense reflexió. Fet, que d'altra banda, comporta una ensenyança -(in)directa- incorrecta i sense cap fons de raonament cap als alumnes en relació al seu actual i/o futur comportament. Hauríem de distingir entre la mínima autoritat que representa un docent, la qual ve donada pel fet que s'han de crear uns límits i un ordre, i la que implica un guàrdia de seguretat, ja que aquest últim, en si, és autoritarisme sense cap mena de excepció.

Amb tot això vull deixar clar que estic 100% d'acord, més faltaria, en què l'ordre i els límits són primordials per a què l'institut funcioni correctament, llevant-nos i cedint-nos la raó -als alumnes- quan calgui i amb les conseqüents decisions que la direcció prengui.

No obstant això, un guàrdia de seguretat em sembla una mesura desproporcionada i del tot innecessària per al nostre centre. Sé que no és decisió directa de la direcció del centre, i aquí és on vull arribar, ben bé sé que la Conselleria és qui ha pres aquesta mesura -inútil, absurda?- d'enviar els, ja més d'una vegada mencionats, guàrdies de seguretat. Si més no, no estic del tot aclarida al fet que potser es podria donar una resposta negativa a l'hora de contractar-los. Una vegada declarat el meu dubte, la meva posició respecte aquest tema queda més que evidenciada.

És realment necessària la presència d'aquests individus als centres educatius? Depèn. Al nostre centre no. Potser a uns altres centres sí. I possiblement, afegeixo, hi va haver una època en què sí era necessari -quan no hi va haver resposta-. Actualment, al nostre centre, reitero, no. Per què? Fàcil. No existeixen problemes reals en què un guàrdia de seguretat hagi d'intervenir. Són problemes que es poden solucionar, primer entre els alumnes mateixos si es tracta d'accions puntuals i enfrontaments normals -encara que em sap greu que sigui així- entre joves de la nostra edat, de la qual cosa estic obligada a dir, com a alumna del centre, que no existeixen problemes d'important consideració; i segon, entre els professors si es tracta de temes que no estan al nostre abast. A més, existeix la comissió de convivència, la qual, precisament, es dedica a això, en primer lloc a treballar la bona convivència, i en segon lloc a què si existeix cap problema, els alumnes siguin capaços de solucionar-lo entre ells mateixos, entre d'altres coses (i deixo clar que està funcionant molt bé pel que he sentit al centre).

Per favor, no volem signes de repressió. I que a més del que ja representa, sigui capaç, un d'aquestos personatges, a faltar-nos al respecte quan ens parla com si els alumnes no signifiquéssim res, quan en realitat som la peça central de l'educació. I com ja he dit, en referència a la violència, no crec que els signes que representen siguin els més aptes per educar als joves, deixant de banda que no crec que així s'eduqui.

Siguem raonables.

5 comentarios:

Tammy Suárez dijo...

Hola!:)
En primer lloc, gràcies pel teu comentari, de debó, m'afalaga moltísim que persones com tú s'aturin a llegir les coses que escric per absurdes que puguin semblar. Pens que el teu blog també es molt interessant, i també t'he afegit a la llista de blogs que llegeixo.
Pens que aquest article em dona la raó totalment, no tan sols per que comparteixo la teva opinió respecte d'aquest tema, sino perque aixó demostra la qualitat del blog i de la seva autora.
Aquesta conversació l'he tinguda milions de vegades amb en Nando, ell des del primer moment es va queixar d'aquest fet. Jo la veritat em va dona una mica igual, jo mai no em fico en problemes-o aixó intento xD-. Però supòs que t'has adonat que en Nando és molt més centrat en tot aixó, i sé que aquest article el tornará boig i que ell també et donará la raò.
Es obvi que hi ha moltes maneres d'educar al jovent, i encara que aquestes edats siguin les més difícils, no es pot educar ningú a cop de repressió i autoritat injusta.


Les meves felicitacions pel teu article:)


Petonets(k)*

Anónimo dijo...

Be, be, amb la associació d´alumnes aquest tema es parlará seriosamente.

Saluts Asociats.

Acontracorriente! dijo...

Ja ho crec que es xerrarà, no hi há cap necessitat de tenir una mostra de autoritat i repressió a un centre educatiu... Jo crec que fa falta urgent ment la nostra Asociació



Embrollo Xavi?

Nosaltres preferim anomenarlo... ¡MOVIMENT! xD

Acontracorriente! dijo...

Urgentment*! =O

Hàrian·na dijo...

Tienes toooooooooooooda la razón.
Los tiempos en los que eran necesarios ya no corren, o al menos eso creo.
Hoy he ido de visita y no te vi ;_; no sales por fuera no?

Besiiiiiiiiiiis (R)