Páginas

lunes, 20 de octubre de 2008

"Fisiqueant" en la UIB

"És difícil arribar a zero" és un taller que fan a la UIB per a alumnes de batxillerat.
Aquest consisteix en, mitjançant unes passes determinades, aproximar-se el màxim possible a 273,15ºC, que és la temperatura corresponent a 0º Kelvin, el zero absolut. Aquesta és la temperatura per sota de la qual és impossible arribar.





Aquests són els resultats finals.
La proximitat o llunyania depèn de la precisió que se'n té al fer l'experiment, el qual es basa totalment en fer-ho a ull.







Després d'això, ens han fet una exposició experimental amb nitrogen líquid. Aquest es troba a -196ºC, i això li proporciona una sèrie de peculiars característiques.
En primer lloc, el que s'ha fet és ficar flors dins nitrogen líquid, i aquestes s'han cristal·litzat a l'instant. En tocar-les, podíem trencar-les sense cap esforç. Després hem ficat una llimona, què també s'ha cristal·litzat, hem ficat una goma elàstica, i finalment una pilota de ping-pong amb un petit foradet, en treure-la i deixar-la al terra, es crea una propulsió que fa que la pilota es mogui, això passa perquè el nitrogen líquid és molt fred, i en treure'l a fora torna gas creant-ne la propulsió citada en sortir de la pilota pel foradet.

Seguidament, hem fet dues proves més:
-Nitrogen líquid a un pot petit.
-Es tanca el pot.
-I aquest explota.


-Aigua molt calenta.
-S'hi fica nitrogen líquid.
-Surten bombolles i es congelen.

No hay comentarios: