Páginas

miércoles, 15 de octubre de 2008

LLUÍS COMPANYS (1882-1940)

Companys i Jover fou un polític català. Primer president del Parlament de Catalunya(1932-1933), Ministre del Govern Espanyol i President de la Generalitat de Catalunya durant la Segona República Espanyola.

Un resum |pobre| del seu final.

EXILI I MORT

El 23 de gener del 1939, quan les forces franquistes estan a punt d'entrar a Barcelona, travessa la frontera francesa junt amb el lehendakari José Antonio Aguirre i es va exiliar a Perpinyà (França), traslladant-se després a París per treballar en la representació en l'exili de la Generalitat.
El 13 d'agost de 1940 és detingut per la Gestapo per ordre de les autoritats espanyoles amb col·laboració de membres de l'ambaixada espanyola a França. És portat primer a Madrid a on se li obren diligències per "ser el president de la Generalitat, Ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya". Després de diversos interrogatoris, és traslladat a Montjuïc a Barcelona per fer-li un consell de guerra sumaríssim sense garanties processals i, com s'ha demostrat posteriorment, de forma il·legal. Va ser afusellat el 15 d'octubre de 1940.
És l'únic president d'una nació democràtica assassinat pel feixisme, fins i tot durant la Segona Guerra Mundial.

Més en Viquipèdia.




"Sabem que la victòria definitiva és segura! no ens deixem portar pas ni per fantasies ni per lleugereses, estem disposats a guanyar per sobre de tot i guanyarem! guanyarem perquè tenim un exèrcit modèlic, amb organització, amb eficiència tècnica, amb disciplina, i perquè està alimentat per uns ideals! perquè a darrera hi té a tot un poble! perquè tenim la raó i perquè tenim la força.
Veiem lo que representa la vostra lluita pels valors universals de la pau, del treball i de la justícia, i anem a la guerra impregnats per aquests sentiments i per a guanyar aquests postulats! Visca la llibertat, catalans! visca la república!"

Lluís Companys

No hay comentarios: