Páginas

jueves, 27 de noviembre de 2008

PERSÈPOLIS: la pel·lícula!!

Persèpolis és un còmic que tracta la història autobiogràfica de la iraniana Marjane Satrapi, la història de com va créixer a un règim fonamentalista islàmic que l'acabaria portant a abandonar el país. El còmic comença a partir de l'any 1979, quan Marjane té 10 anys i des de la seva perspectiva infantil és testimoni d'un canvi social i polític que posa fi a més de 50 anys de regnat del Xa de Pèrsia en Iran i dóna pas a una república islàmica. A més de diferenciar-s'hi de la resta de nens per haver estat educada a l'estil occidental dins d'una família de classe alta i per uns pares d'ideologia progressista i partidaris de l'islamisme moderat, Marjane també té una considerable inquietud intel·lectual per a una nina de la seva edat i notable imaginació que la porta a mantenir conversacions amb Déu (al que li troba una curiosa semblança amb Karl Marx) o somiar amb arribar a ser-hi qualque dia l'última profeta que segueixi els passos de Jesús i Mahoma. La història d'uns avantpassats il·lustres (el seu besavi fou l'últim rei de la dinastia persa dels Qadjar), una família que s'oposa activament al govern Xa, les manifestacions, la diferència de classes socials o la marginació de la nina són algunes de les peces del puzle que Marjane s'esforça per composar amb la intenció de comprendre el món que l'envolta. Quan va creixent, Marjane s'adona que el nou règim islàmic pel que lluitaren els seus pares ha caigut en mans integristes i que no porta res bo. En aquest punt acaba la història del primer dels quatre àlbums que composen Persèpolis. El segon ocupa el període de 1980 a 1984 i té com a rerefons la guerra entre Iran e Irak a meitat dels vuitanta i l'inici de la seva adolescència, on coneixerem, per exemple, la seva afició a grups musicals prohibits pel règim islàmic, i alguns dels problemes en què es fica ja de ben jove de caràcter rebel. El tercer àlbum es centra en les múltiples penúries i peripècies vitals que viurà l'autora en Àustria entre 1984 i 1989, on és enviada a viure pels seus pares per a protegir-la tant dels bombardejos com dels problemes legals en els que podria acabar de continuar amb la seva conducta, que no sempre s'adequava a les seves costums propugnades des del govern islàmic. El quart i últim presentarà el seu regrés a Iran, una època en què realitza els seus estudis de belles arts a Teheran, i després de viure a Europa varis anys ens explica com ha de tornar a acostumar-se de nou amb les condicions de vida sota el règim xiïta dels aiatol·là.

El 27 de juny s'estrenà en França la pel·lícula que adapta
a l'animació els dos primers àlbums del còmic Persèpolis, coodirigida i coescrita entre la pròpia Satrapi i Vicent Paronnaud. L'animació està realitzada enterament en blanc i negre.

El tràiler (no l'he trobat en català!!):



Està explicada des d'una claredat i senzillesa realista, sense cap rancúnia. Un dels detalls importants també, és el to irònic i humorístic que li dóna en certs moments a la pel·lícula. Lluny de la indústria comercial, arriba a tractar temes com l'opressió de la dona, sobre la seva llibertat, o sobre la que no tenen, porta a taula la religió envers les dones i el paper que juguen aquestes dins d'ella, els símbols i la manipulació dels mateixos. També ens explica la història que va viure Iran en aquella època des de la seva perspectiva, i observam la seva evolució dins les diferents èpoques. Una de les paraules claus que s'utilitza i per la que acaba lluitant la protagonista és la integritat. Dóna un missatge clar que no hem d'oblidar el que som ni d'on venim.

VOS LA RECOMANO!!!! per favor, l'heu de veure!!!

No hay comentarios: